Biografi

Kristian Bugge er en af de travleste og mest efterspurgte folkemusikere i Danmark. Han er født i 1979 i Næstved og tilbragte et par af de første barneår i Sverige, men er ellers opvokset på Vejle-egnen. Da han i 5. klasse på Rudolf Steiner skolen skulle vælge et instrument, valgte han violinen, og der gik ikke lang tid før den også var med ham i fritiden. Hans første møde med folkemusikken var et sammenspilshold for unge i Torsted nær Horsens, som hans mor, Lise, fandt frem til. De gode melodier, sammenhængen mellem musik og dans, og ikke mindst den umiddelbare spilleglæde i ungdomsgruppen fascinerede ham, og blev bestemmende for hans musikalske løbebane. På mange rejser med ungdomsgruppen Fandango oplevede han musikkens styrke som kommunikationsform på tværs af lande- og kulturgrænser.

Efter at have afsluttet skolen i Vejle rejste han i et år, bl.a. fem måneder på Raduga-kunstcollege i Moskva, hvor han blev undervist af Mikhail Tsinman, violinist og koncertmester på Bolshoi Teatret.
Efter et halvt år på klassisk linie på MGK i Kolding, tog han i foråret 2000 på højskole i Malung i Dalarna, Sverige. Her var han først et halvt år på dansekursus med Ami Pettersson som lærer, og siden på violinkursus hos den svenske storspillemand Kalle Almlöf. Det var et inspirerende år, og det bekræftede ham i hans kærlighed til den traditionelle musik. Det følgende forår boede han i Sveriges smukke hovedstad, Stockholm, indtil han om efteråret startede på folkemusikuddannelsen på konservatoriet i Odense.

De seneste år har bragt ham i kontakt med mange jævnaldrende musikere, og et af resultaterne er det engelsk/finsk/danske band Baltic Crossing, som han spiller rigtig meget med og som medvirkede ved indspilningen af hans debut cd. Kristian Bugge blev i 2004 den første modtager af Radium prisen, der blev uddelt af redaktionen bag musikprogrammet Radium på Danmarks Radios P2. Cd’en udkom i sommeren 2005 og blev desuden vedlagt det hedengangne folkemusikmagasin “Folk & Musik”s juni-udgave som en gave til bladets abonnenter. Ved Danish Music Award – Folk 2006, blev den nomineret i hele fire kategorier. Heraf modtog Kristian, ved awardfesten i Tønder den 11. marts 2006, priserne som “årets danske debut” og “årets danske folk instrumentalist“! Siden har han modtaget mange priser både som solist og med sine grupper, bl.a ”årets danske folk artist” ved DMA 2011 og senest “årets danske folkemusiker” ved DMA 2016!

Kristian Bugge er meget aktiv på især den danske, skandinaviske og nordamerikanske folkemusikscene, både som musiker og underviser. Han har specialiseret sig i de stærke danske folkemusiktraditioner og spiller med grupper som Jensen & Bugge, Gangspil og Jagdselskabet. Han har i ca 10 år spillet som duo med den nu afdøde musiker Karl Skaarup (1924-2013) fra Thy. Kristian brænder varmt for den traditionelle musik, men er også involveret i flere crossover-projekter så som samarbejdet med den klassiske percusionist Ronni Kot Wenzell i duoen Wenzell & Bugge og det danske “folkemusik big band”, Habadekuk.